back to overview

Alnwick Gardens, Visitor Centre

Northumberland, UK

Facts Details used materials show on map Contact us

Facts

Realization membrane structures
Hightex
Year
2005
Client

The Alnwick Garden Trust Ltd

City
Northumberland, UK
Roof Area
2700 m²
Architect

Hopkins Architects, UK

Engineering

Buro Happold Engineers, UK

location
Europe

Details

The Visitor Centre and Pavilion provide a theatrical entry point to the gardens which front the world famous ‘Harry Potter’ castle. The buildings, designed by Hopkins Architects London, reflect an original 19th century pavilion glass house though now with a modern barrel-vaulted gridshell design utilising the latest environmentally advanced materials.More than 340 multi layer pneumatic cushions measuring 2.8 by 2.8 m, made from ETFE, PTFE and flexible thermal insulation cover the two roofs as a homogeneous structure. The cushions were designed with different combination of layers to meet the performance requirements of each zone within the buildings. The project is one of the first to be completed world-wide to incorporate multi-layer cushions comprising of differing material types.

used materials

material

Contact us

Contact us

contact

fields

Phone/ Fax

+49 8051 6888-0

+49 8051 6888-290

Approach

Hightex GmbH

Rosenheimer Straße 46d

83059 Kolbermoor

Germany

Anfahrt